• Kedves látogató! A Csömöri Római Katolikus Egyházközség honlapja 2022. június 19-én megújult, az alábbi linken érheti el:

https://csomorplebania.vaciegyhazmegye.hu

Legfrissebb híreink az új oldalon érhetők el, itt, a régi honlapon már csak a korábbi hirdetések láthatók.

Korábbi hirdetményeink

Farsang: Farsangi mulatság volt a csömöri plébánián 2022. február 26-án:

Diakónusszentelés: Örömmel hirdetjük, hogy június 19-én Vácon állandó diakónussá szentelték Olgyay Bálint és Huszár Attila testvérünket! Imádkozzunk értük és szolgálatukért!Köszönjük a segítőknek: Köszönjük, azoknak, akik időt és energiát nem sajnálva, jó szívvel segítették munkájukkal, imáikkal vagy anyagilag az úrnapi körmenet megvalósulását! A Jóisten áldja meg őket! Június 20-án, vasárnap a délelőtti szentmisét értük ajánlottuk fel.

Karitász: Karitász csoportunk a 2021. évi húsvéti gyűjtés eredményeként 561 kg élelmiszert és 264.000 Forint értékű vásárlási utalványt tudott kiosztani. 46 csömöri családnak, összesen 135 főnek tudtak így segíteni. Nagyon szépen köszönjük az adományozóknak és a karitász csoportnak!

  • Ökumenikus: Az ökumenikus istentiszteletek visszanézhetők:


Szentmise video 2021. január 24-én, 10 órától. Katt ide!

Szentmise video 2021. január 17-én, 10 órától. Katt ide!

Szentmise video 2021. január 10-én, 10 órától. Katt ide!

Szentmise video 2021. január 6-án, 18 órától. Katt ide!

Szentmise video 2021. január 3-án, 10 órától. Katt ide!

Keskeny út: Megjelent újságunk karácsonyi száma: a templomból elvihető, innen letölthető!Perselyezés hétköznap is: Többen jelezték szeretnének perselyadományt adni, de a korlátozások miatt csak a hétköznapi szentmisén vesznek részt. Számukra kihelyeztünk egy perselyt a bejáratnál.

Szentmise video 2020. december 27-én, 10 órától.

Szentmise video 2020. december 25-én, 10 órától:Szentmise video 2020. december 13-án:Takács Máté Szent Miklós lelkületéről:Szentmise video 2020. december 6-án:Szentmise video 2020. november 29-én:Szentmise video 2020. november 22-én:Sekrestyés: November óta sekrestyésünk van Oláh Istvánné, Mariann személyében, akinek ez úton is köszönjük segítségét!

Caritas Hungarica: díjat kapott egyházközségünk tagja: Endrédy Miklós, a Karitászban végzett példaértékű önkéntes munkájáért. A díjat Vácott vette át a püspök atyától, ünnepi szentmise keretében. Gratulálunk Neki!Bérmálkozási kurzus: indult plébániánkon. Jelentkezni Gábor atyánál és Szabados Erikánál lehet.***Gluténmentes: Lehetőség van gluténmentes ostyából konszekrált Oltáriszentséggel szentáldozáshoz járulni. Aki ezt igényli, az minden alkalommal szentmise előtt 5 perccel jelezze a sekrestyében ezt a szándékát, és szentáldozáskor az elkülönített gluténmentes szentostyából áldoztatjuk meg.

Tápláló ének: Kántorunk, Deák Csaba a trianoni évforduló kapcsán egy érdekes cikket állított össze a középkori Magyarország egyházmegyéinek liturgikus zenei gyakorlatáról és az elérhető forrásokról. Írását ezúton ajánlom az érdeklődők figyelmébe. Jóleső érzés arról olvasni, hogy a történelem viharai ellenére számos egyházzenei és liturgikus kincsünk maradt fenn egészen napjainkig. Ezeket érdemes megismerni, és érdemes reménykedni abban is, hogy zenei örökségünk értékes darabjai egyszer majd a liturgiában is visszakerülnek az őket megillető helyre.
A cikk ide kattintva érhető el.
Gyuri atya

Új pásztoraink:

2020. augusztus 1-től a Csömöri Római Katolikus Egyházközséget Pető Gábor plébániai kormányzó és Vukovich Márton káplán látják el Kistarcsáról. Kérjük, fogadják őket szeretettel!

   

Online szentmiseközvetítés május 24-én (Facebook):Online szentmiseközvetítés május 17-én (Facebook):Online szentmiseközvetítés május 10-én (Youtube):Online szentmiseközvetítés május 10-én (Facebook):Püspöki rendelkezés járvány helyzetben - módosított járványügyi rendelkezés 2020. május 1-én.Online szentmiseközvetítés május 3-án:

Április 26-án, vasárnap online szentmise közvetítés volt a csömöri katolikus templomból 10:00-tól:

YouTube-on közvetített verzió

Április 19-én Isteni Irgalmasság vasárnapja. On-line szentmise-közvetítés Kistarcsáról 10:30-tól:

https://www.magyarkurir.hu/kultura/az-isteni-irgalmassag-vasarnapja-ezen-napon-megnyilik-irgalmam-melysege

„Téged küldelek az egész emberiséghez irgalmasságom üzenetével. Nem büntetni akarom a sérült emberiséget, inkább meg akarom gyógyítani és irgalmas Szívemre szorítani.” (Napló, 1588)Gyuri atya húsvétvasárnapi szentmiséje Csömörről:Gyuri atya nagyszombati elmélkedése:Irgalmasság órája: Jézus megkérte Szent Fausztinát, hogy amikor délután hármat üt az óra, bárhol is van, merüljön el az imában és igyekezzen elvégezni a keresztutat. Azért mert „az irgalom ebben az órában nyílt meg teljesen a lelkek számára”. Az imát az egész világnak, de főleg a szegény bűnösökért kérte Jézus. Ezen a napon szokás elkezdeni az Isteni Irgalmasság kilencedét, így az Isteni Irgalmasság vasárnapjára (idén ápr. 19.) fejezzük be.

Isteni Irgalmasság kilencede
Isteni Irgalmasság rózsafüzéreGyuri atya nagypénteki elmélkedése:Görbe József atya nagypénteki keresztútja:Görbe József atya nagycsütörtöki szentmiséje:Gyuri atya nagycsütörtöki elmélkedése:Gyuri atya március 29-i szentmiséje itt visszanézhető:Kovács Gyuri atya levele április 8-án:

Kedves Csömöri Hívek,

elérkeztünk a Szent Háromnap kezdetéhez.

Bár idén nem tudunk együtt ünnepelni, egy kis útravalóval készültem nektek.

Nagycsütörtökön, Nagypénteken és Nagyszombaton a plébánia facebook-oldalán és honlapján fogtok találni egy kb. 15 perces elmélkedést, mindig az adott napról. Elnézést kérek minden hibáért és ügyetlenségért, még nem szoktam hozzá, hogy a kamerának beszéljek. Az elmélkedések mindig az előző nap estéjén kerülnek fel az internetre, tehát reggeltől hozzáférhetők lesznek. Zsolt Püspök atya kifejezett kérésére az Egyházmegye templomaiban nem lesz Szentsír-állítás, sem Szentsír-őrzés.

Húsvétvasárnap délelőtt 10 órakor fog kezdődni az ünnepi szentmise a templomban, melybe interneten keresztül be tudtok kapcsolódni. A szentmise után körmenetet fogok tartani. Az Oltáriszentséggel mindkét úrnapi útvonalon végig fogok menni, hogy ilyen módon is kifejezzük az ünnep örömét. A körmenet során megszólaló harangok jelzik az áldást, amelyet a körmenet négy pontján kérünk majd az Úrtól.

Köszönöm szépen azok segítségét, akik a közvetítések technikai feltételeit biztosították, én erre nem lettem volna képes. Köszönöm azoknak, akik felkértek, hogy ezt a videóösszeállítást vegyük fel. Nagyon köszönöm annak a családnak a segítségét, aki megoldotta a tömjénezőnk megtisztítását, így a húsvéti nagymisén már ilyen szép állapotban tudjuk használni.

Kísérjük egymást imában, és próbáljuk valóban megszentelni ezt az előttünk álló három napot.

Szeretettel:
Gyuri atyaRendkívüli intézkedések!

Március 21-től minden nyilvános templomi liturgia szünetel.

https://katolikus.hu/cikk/az-mkpk-kozlemenye-31256994

Elmaradó események : A járványhelyzet miatt elmarad minden, a plébániára tervezett közösségi esemény, továbbá a nagyböjti élelmiszergyűjtés is.

A nagyhét tervezett programjai is sajnos elmaradnak.

Online misék: Görbe József atya szentmiséi a Kistarcsai plébánia Youtube oldalán online megnézhetők:
https://www.youtube.com/user/KistarcsaPlebania

Családtábort: szervezünk Sárospatakra július 16-tól 19-ig. Érdeklődni Baczkó Bea hitoktatónál lehet.

Hittantábor: Egyhetes nyári hittantábor lesz augusztusban Andornaktályán. Jelentkezési lap a sekrestyéből elvihető.

COVID-19: Püspökkari körlevél a koronavírus járvánnyal kapcsolatban (kivonat):
1. Templomok
– Kérjük a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét;
– kérjük a szenteltvíztartók kiürítését, azok használatának mellőzését;
– amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.
1%: Kérjük a kedves híveket, hogy ne felejtsenek el rendelkezni személyi jövedelemadójuk 1+1%-áról a Katolikus Egyház illetve a Csömöri Római Katolikus Egyházközségért Alapítvány javára. Hátul az újságos asztalon van szórólap, elvihető.

A Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusról a templomban tartott előadás itt tölthető le.Korábbi hirdetményeink

Karitász: A Csömöri Karitász hívja és várja azon önkéntesek jelentkezését, akik alkalmanként vagy rendszeres jelleggel segítenék helyi rászoruló embertársainkat. Karitász megbeszélések minden hónap első keddjén 18 órától vannak a plébánián.

Élelmiszeradomány gyűjtések 2019-ben: A Csömöri Szent Rita Karitász Közösség 2019-es évben három alkalommal nyert tartós élelmiszer- adományt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettől. 2019. áprilisában 887.094 Ft, 2019. májusában 65.529 Ft, és legutóbb, 2019. októberében 570.936 Ft értékben. A Váci Egyházmegyei Karitásztól 2019-es évben 7 alkalommal (január, február, április, május, június, szeptember és október) kaptunk tartós élelmiszercsomagot, melyeket a közel 150 fő csömöri támogatott között osztottunk/osztunk szét önkénteseink segítségével. Húsvéti élelmiszergyűjtésünk helyszíne idén a csömöri Príma, illetve a Coop üzletek voltak, ahol nagyhét előtti hétvégén fogadtuk az adományokat, és a katolikus templomban gyűjtött csomagokkal együtt osztottuk ki rászoruló embertársaink között.
     2019. november 22-23-24-én a csömöri Auchan áruházban, a SZAK munkatársaival közösen szerveztük a karácsonyi élelmiszergyűjtést.

KALÁSZ csoport: Egyházközségünkben megalakul a katolikus lányokból, asszonyokból álló KALÁSZ csoport. Szeretettel várjuk a jelentkezőket. Első összejövetelünket 2019. október 19-én, 16 órakor tartottuk a plébánián. Szeretettel várja a jelentkezőket Szabados Erika. E-mail: sznehe74@gmail.com, telefon: +36/30-911-1828.

Szent István király szobra: Apostolkirályunk szobrának 5/4 méretű megmintázására aláírtuk a vállalkozói szerződést Meszlényi János, csömöri kötődésű szobrászművésszel. E szerint 2020 február végére készül el az agyagszobor, a bronzszobrot 2020. Szent István napján lepleznénk le. A közadományokat változatlanul gyűjti munkacsoportunk. István király tovább gyűjti táborát. A nyári alkotótábor bőven termő gyümölcséből vándorkiállítást tervezünk, ezen túlmenően pedig ez évben élő történelemórákat szervezünk közösségünk családjai számára. Hermányos Mária

Élő kövek: Egyházközségünk hírlapja:

Élő kövek 14.
Élő kövek 13.
Élő kövek 12.
Élő kövek 11.
Élő kövek 10.
Élő kövek 9.
Élő kövek 8.
Élő kövek 7.
Élő kövek 6.
Élő kövek 5.
Élő kövek 4.
Élő kövek 3.
Élő kövek 2.
Élő kövek 1.

Vers: Túrmezei Erzsébet: A harmadik.

Valamit kérnek tőled
Megtenni nem kötelesség
Mást mond a jog, mást súg az ész
Valami mégis azt kívánja:
Nézd, tedd meg, ha teheted!
Mindig arra a harmadikra hallgass, mert az a szeretet!
Messzire mentél, fáradt vagy, léptél százat
Valakiért még egyet kellene.
De tested, véred lázad
Majd máskor, nyugtat az ész, s a jog józanságra int
De egy szelídebb hang azt súgja megint:
Tedd meg, ha teheted!
Mindig arra a harmadikra hallgass, mert az a szeretet!
Valakin segíthetnél. Joga nincs hozzá, nem érdemli meg
Tán összetörte a szíved
Az ész is azt súgja, minek?
S a szelíd hang újra halkan kérlel:
Tedd meg, ha teheted!
Mindig arra a harmadikra hallgass, mert az a szeretet!
Ó, ha a harmadik egyszer első lehetne
és diktálhatna, vonhatna, vihetne,
Lehet elégnél hamar, esztelenség volna
De a szíved békességről dalolna,
S míg elveszítenéd, bizony megtalálnád életed!
Bízd rá magad arra a harmadikra, mert az a szeretet!

Idézetek dr. Gyökössy Endre „Bandi bácsi” református lelkésztől ide kattintva olvasható.

Változik a stóladíj: A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia új stóladíjszabást vezetett be 2019. január 1-től. A csendes szentmisék íratása 1500 Ft-ba, az énekes szentmiséké pedig 3000 Ft-ba kerülnek. A temetések díja 25000 Ft-ra, az esküvőké pedig 30000 Ft-ra változtak. Szociálisan rászorulók esetében a díjak összege csökkenthető, ill. elengedhető.

Szent István szobrot tervezünk: A részletekért kattints ide!

Gondnok a plébánián: Szeretnénk tájékoztatni híveinket, 2018 márciusától hogy a Plébános atya régi szobájában egy fiatalember és édesanyja lakik, akik a plébánia területén lévő, és a templom körüli gondnoki teendőket fogják végezni. Fogadják őket szeretettel!

Rózsafüzér: Minden hónap 3. vasárnapján a szentmise előtti rózsafüzért hazánkért, Európáért, és keresztény felelős vezetőkért fogjuk elvégezni.

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért:

Mennyei Atyánk,
minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet,
hogy az önmagát értünk feláldozó
és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk,
barátunk és táplálékunk,
orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot,
hogy az ő erejét és örömét
elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje
és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése
egész hívő közösségünk,
fővárosunk, népünk,
Európa és a világ
lelki megújulására szolgáljon!

Amen.

Archívum: A csömöri egyházközség eddig fellelhető összes fényképe, videófilmje archiválásra került. A fényképek, filmek listája ide kattintva évekre, eseményekre lebontva megtekinthető, elolvasható, majd a kiválasztott fájl Tiszai Árpádtól elkérhető (Internetről nem tölthető le).

Gerinctorna: Szerdánként este 7 órától ismét lehetőség lesz közös gerinctornára a plébánián. Az érdeklődőket szeretettel várja Kővári Kati. Takarót és kispárnát mindenki hozzon magával.

Vidám Nyugdíjasok Klubja: Elindult a Vidám Nyugdíjasok Klubja, „Viszlát meló, klubélet helló!” szlogennel. A klub célja, az idősebbek közösségbe való szervezése. Színes programokkal várja a testvéreket havonta egy alkalommal a plébániára Gutyán Mihályné Nusika, a szervező. Első alkalom: március 20. hétfő, délután 2-től 4 óráig volt.Betegellátás: Aki tud olyan idős, beteg hívőnkről, aki már nem tud templomba járni, de szeretné, ha elsőpéntekenként a Plébános atya ellátná, kérjük jelezzék a sekrestyében, vagy a plébánia irodáján.

Szabadfogas: Elindult egy országos kezdeményezés SZABADFOGAS néven, melyben egyre több helyen állnak ruhafogasok, rajtuk meleg ruhák és a felirat: “Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet!”. Karitász csoportunk is bekapcsolódott ebbe a mozgalomba, és a mi ruhafogasaink a templom melletti Betlehemnél várják a jótevőket és a rászorultakat.

Gyermekeknek: A Jézus Szíve oltárhoz képeskönyveket raktunk ki a kisgyermekek számára, hogy a szentmise alatt nézegethessék azokat.

Újságunk: Megjelent a Keskeny út c. egyházközségi folyóiratunk karácsonyi száma, melyből családonként egy példányt kérünk hazavinni.

Imára hívunk: Szerdai napokon a szentmisében való közös zsolozsmázásra hívlak mindnyájatokat. Ezáltal kicsit hosszabbak lesznek ezek a szentmisék. Zsolozsmát azért is kell végeznünk, hogy „Krisztus imádsága megszakítás nélkül megmaradjon az Egyházban”. Kérem, hogy akinek van rá lehetősége, kapcsolódjon be ezekbe a liturgikus imádságokba!

A katolikus temetés: körülményeinek tisztázása: A Hittani Kongregáció instrukciói, katt ide!(Magyar Kurír)

Egy százalék: Adónk 1%-áról a Csömöri Római Katolikus Egyházközségért Alapítvány javára is lehet nyilatkozni. Rendelkező nyilatkozat a hátsó kis asztalkáról elvihető. Ne feledjük a másik 1%-ot a Katolikus Egyház javára megjelölni. Ezek az 1%-ok jelentős bevételi forrásuk mind a Katolikus Egyháznak, mind pedig egyházközségünk alapítványának, és nem kerül külön pénzébe a híveknek.

Egyházközségi videók a honlapon: Egyházközségünk honlapja tovább bővült. A GALÉRIÁBAN a fotók mellett készült egy VIDEO fül. Ha rákattintunk, akkor a régi évekre visszamenőleg, számos egyházközségi videót tekinthetünk meg. (elsőáldozás, bérmálás, évvégi hálaadás vetítések, Úrnapi körmenet, stb.

Lengyel katolikus magazin magyarul: A Szeressétek Egymást! c. időszakos katolikus magazin már nem ingyenes: 350Ft-ba kerül darabonként. Az árát bedobhatják a padok mögött lévő újságos dobozba, vagy a folyóiratban lévő csekken lehet feladni az adományt. Lelkileg igen értékes cikkek olvashatók benne, szeretettel ajánljuk!

Akolitus avatás: 2017 szeptember 30-án a Váci Székesegyházban akolitussá avatták Gombás Vilmos, Jagiello Ádám és Soós Árpád testvérünket. Most már ők is külön engedély nélkül áldoztathatnak.

Akolitusavatás: 2015. szeptember 26-án este 6 órakor a Váci Székesegyházban dr. Beer Miklós püspök atya akolitussá avatta Huszár Attila, Kun Csongor és Olgyay Bálint testvérünket. Áldoztathatnak, igeliturgiát tarthatnak a templomban.

Gerinctorna az egészségért: Ismét elkezdődik szerdánként este 7-től ½ 9-ig a közös gerinctorna a plébánián. Takarót hozzatok magatokkal! Minden érdeklődőt szeretettel vár: Kővári Kati.

Ökumené: Ajánljuk figyelmébe a következő, 32 perces videót, amely a nagy keresztény felekezetek közeledésének mérföldköveit mutatja be:Latin miserészek: Kedves Testvérek! A II. Vatikáni Zsinat kérése, hogy a hívek, a liturgia során őket illető részeket latinul is tudják mondani és énekelni. Ennek a kérésnek teszünk eleget, amikor novembertől januárig, tehát a kibővített karácsonyi ünnepkörben, a mise állandó részeit latinul énekeljük. Kérjük, hogy esetleges fenntartásaikat győzzék le a kedves hívek a római egyház hagyománya iránti tiszteletükkel, szeretetükkel és ragaszkodásukkal!

Jelentkezés a Karitászba: A Csömöri Szent Rita Karitász csoport várja azok jelentkezését, akik örömmel vennének részt a rászoruló idősek vagy családok támogatásában. Természetesen mindenki csak olyan mértékben, ahogy azt ideje engedi. Várjuk a középiskolás diákok jelentkezését is, akik a kötelező önkéntes munkát ebben a formában szeretnék ledolgozni. Az egyháznak lehetősége van az önkéntesség leigazolására. Jelentkezni a plébánián lehet vagy személyesen december 2-án 17.30-kor a plébánián tartandó karitász találkozón.

Karitász: A Csömöri Szent Rita Karitász csoport keresi a rászoruló családokat, idős embereket. Ha bárki ismer a környezetében olyan családot vagy idős embert, akinek támogatásra lenne szüksége, akkor a szentmise végén a templom bejáratánál vegyen el egy kérdőívet és töltesse ki a rászoruló ismerősével. Kitöltés után a kérdőívet a plébánia postaládájába dobja be legyen szíves!

Adoremus: Ez a havonta megjelenő kiadvány tartalmazza az aktuális havi szentmisék evangéliumát, olvasmányait, a nap szentjének rövid életrajzát és egy kis lelki útravaló elmélkedést minden napra. Ára 490 Ft.

Talált tárgyak: A talált tárgyak széles választéka (sapkák, esernyők, kesztyűk stb.) várja a tulajdonosokat a sekrestyében.